ШАПОЧКА ДЛЯ НОВОРОДЖЕНОГО – АКСЕСУАР, НЕОБХІДНИЙ З НАРОДЖЕННЯ

Готуючись до народження малюка, батьки набувають обов'язкових речей, які йому знадобляться з перших хвилин життя. Ліжечко, коляска, гігієнічні засоби, натільний одяг та шапочка. Багато батьків цікавляться, чи потрібно одягати її дитині та як зробити це правильно. Безумовно, цей аксесуар необхідний немовляті, тому що терморегуляція малюка відразу після народження не налаштована, і саме через голову йде відтік тепла. У деяких лікарнях шапку одягають у перші хвилини життя, тому подбайте заздалегідь про придбання правильного головного убору.

Не варто ставитися легковажно до такої, начебто, незначної деталі, як шапочка. Від правильного її вибору залежить здоров'я та настрій вашої дитини. Саме тому існують критерії, орієнтуючись на які можна підібрати відповідний аксесуар.

Ознайомтеся з нашим каталогом шапочок для немовлят

При виборі шапки для немовляти слід взяти до уваги:

  • відсутність внутрішніх швів. Ніжна шкіра малюка не готова до впливу складками тканини, які можуть спричинити подразнення та заважати спокійному сну. Особливо важливо уникати грубих швів на потилиці;
  • зайвий декор. Перша шапочка має бути функціональною, пастельного або білого кольору, без прикрас у вигляді ґудзиків, бісеру тощо;
  • якісна тканина. Робіть вибір на користь м'яких матеріалів, що тягнуться, ідеальний варіант – трикотажний виріб з додаванням еластану (вироби з комсомольського трикотажу повністю відповідає цим критеріям);
  • розмір. Підібрати шапочку для малюка, що ще не народився, допоможуть продавці в спеціалізованих відділах, після можна виміряти об'єм голови вашого малюка і шукати аксесуар за розміром;
  • взимку головний убір повинен щільно закривати вушка, лоб і шию, зав'язуватися під підборіддям. Відмінним рішенням буде одягнути немовля під неї трикотажну щільну шапочку, так ви забезпечите максимальний комфорт і тепло дитині.

Дуже важливо знати та враховувати індивідуальні особливості малюка. Якщо ви бачите почервоніння та подразнення на шкірі, це можуть бути наслідки алергії на матеріал шапки. У такому випадку обов'язково поміняйте її на виріб з іншої тканини.

При покупці цього важливого для немовляти аксесуара потрібно враховувати сезон, коли ви його носитимете. Влітку підійдуть легкі чепчики, косинки та трикотажні шапочки без зав'язок. Вони допомагають зберегти правильну температуру, не допускають перегріву, не викликають подразнення на шиї. При цьому важливо знати, що проводити дні на сонці навіть у головному уборі дуже шкідливо. Не допускайте цього.

Демісезонні шапочки випускаються з таких утеплених матеріалів, як фліс, в'язаний або махровий трикотаж. Весняні та осінні аксесуари мають зав'язки, які надійно фіксують шапочку на голові, не дозволяють їй з'їжджати набік та захищають малюка від вітру та холоду. Вибирати демісезонні вироби в холодний період досить складно з урахуванням капризів природи. З одного боку, малюку має бути затишно і тепло, з іншого –; він не повинен перегріватись. Тому доцільно придбати кілька видів головних уборів різної щільності і товщини.

Зимова шапка має бути теплою та комфортною, не здавлювати та не перекривати огляд. Робіть вибір на користь вушанок з натурального хутра та вовняних в'язаних виробів. При сильному вітрі чи морозі варто одягати каптур. Це забезпечить додаткове збереження тепла. Часто дитячі шапки шиють із підкладкою із флісу, що сприяє правильній терморегуляції, але може викликати алергічну реакцію. Слідкуйте за незвичайними проявами та почервоніннями на шкірі малюка та уважно поставтеся до питання вибору відповідного матеріалу.

ЯК ПРАВИЛЬНО ОДЯГАТИ ДИТИНУ

Оптимальною температурою для новонародженого в квартирі є 18-22 градуси. Підтримувати цей діапазон досить важко, тому потрібно бути готовим одягнути або роздягнути дитину відповідно до умов навколишнього середовища. Обмежень за віком носіння головного убору немає. Головне, слідкувати за придбанням відповідного розміру.

Часто мами запитують педіатра про те, чи варто одягати малюкові шапочку вдома. Дуже важливо підтримувати правильну терморегуляцію новонародженого, особливо у перші місяці його життя. Якщо у вас вдома спекотно, ви бачите, що малюк відчуває дискомфорт від головного убору, зніміть його або замініть іншим, менш теплим. Косинка та чепчик теж підійдуть для цих цілей. Для прогулянок на свіжому повітрі в літній період ідеальними будуть легкі вироби із натуральних тканин.

Взимку, якщо в приміщенні холодно, обов'язково подбайте про теплий головний убір. Але не перестарайтеся, перегрів так само небезпечний для малюка, як і переохолодження. Дивіться на реакцію дитини (йому зручно і тепло або дуже спекотно), прислухайтеся до порад педіатра щодо домашнього одягу і обов'язково -. до своєї інтуїції. Пам'ятайте про те, що досвід приходить згодом, і любляча мама зробить все, щоб її дитина була здоровою та насолоджувалась життям.